|
Er gaat de komende jaren veel veranderen in Stappegoor. ’t Kompas op Zuid is het eerste project dat klaar is, terwijl de bouw van de Poort van Stappegoor en Willemskwartier in volle gang is. Later volgen de bouw van Curlinghof, Apennijnenhof en woningen in het Stappegoorpark. Met de bouw van de nieuwe woningen gaat ook de openbare ruimte in het hart van het gebied veranderen.
Bij het ontwikkelen van de plannen voor het Hart van Stappegoor werken we van grof naar fijn: eerst bepalen we het hoofdontwerp (een Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundigplan (VO-SP)). Pas later volgt detailuitwerking in het Technisch Ontwerp en inrichtingsplannen.
In het VO-SP, dat komend najaar wordt opgesteld, krijgen de verschillende onderdelen zoals fiets- en looproutes, groen en verschillende soorten bebouwing een eigen plek. Uitgangspunt voor het VO-SP zijn de vier door het college vastgestelde ontwerpprincipes uit het Toekomstperspectief Hart van Stappegoor.
In juni gingen vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg, projectontwikkelaars en inwoners uit Zuiderpark en Willemsbuiten tijdens 2 verschillende werktafels met elkaar in gesprek over de plannen voor het Hart van Stappegoor. Tijdens de werktafels kwamen zowel kansen als risico’s voor het gebied op tafel. Speciale aandacht ging hierbij naar het thema bereikbaarheid. Later volgen ook nog gesprekken met ondernemers in het gebied.
Dat meedenken van betrokken bewoners (en ondernemers) zin heeft, bleek wel uit de opbrengst van de avond. De vele nuttige suggesties en kanttekeningen gaan de gemeente en de projectontwikkelaars komend najaar verwerken in het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundigplan (VO-SP), of volgen in een latere ontwerpfase.
In het najaar bepaalt de gemeente welke input in welke ontwerpfase wordt verwerkt, en worden de eerste resultaten van de participatie teruggekoppeld aan de deelnemers van de werktafels. Het is de bedoeling dat het college vervolgens eind van dit jaar of begin 2025 een besluit neemt over het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundigplan (VO-SP). Vanaf 2025 volgt dan de procedure voor het Omgevingsplan. De daadwerkelijke aanpassingen van het gebied tot een kloppend hart voor Stappegoor starten op zijn vroegst in 2028. Voorlopige planning: - Augustus - oktober: uitwerking voorlopig stedenbouwkundig plan
- Medio oktober/november: terugkoppeling naar inwoners en ondernemers in het gebied
- December/januari: besluit college van burgemeester en wethouders gemeente Tilburg
|
Afbeelding: een deel van de opbrengst van de werktafels.
|
De atletiekaccommodatie die nu in Willemsbuiten ligt, verplaatst mogelijk naar de onderwijscampus. En ook de tennisbanen kunnen daar een plek krijgen. Op die manier komt er op de huidige locatie ruimte voor een park en woningbouw. Dat is de uitkomst van gezamenlijk onderzoek door alle betrokkenen.
De ruimte op de onderwijscampus moet onder meer ontstaan door het verplaatsen van de Intratuin en een verwachte krimp van het aantal studenten van Fontys, waardoor de gebouwen op de campus anders ingericht kunnen worden.
Op 30 mei presenteerde ontwerpbureaus Lola en Shift hiervoor een ruimtelijk model waarin alle functies, inclusief de atletiekaccommodatie en tennisvelden, een plek krijgen op de campus. Alle betrokkenen, waaronder AV Attila, Fontys, Intratuin, Tennis Club Stappegoor, Onderwijs Groep Tilburg en de gemeente Tilburg kunnen zich vinden in dit ruimtelijke model.
De betrokken partijen gaan nu aan de slag met de vervolgstappen: 1) een intentieovereenkomst opstellen als basis voor verdere planvorming en 2) financiële doorrekening. Daarna besluit het college over de intentieovereenkomst en de verdere ontwikkeling van de campus, het Stappegoorpark en de woningbouw.
|
De bouw van de 84 nieuwe duurzame woningen uit fase 1 van Willemskwartier verloopt voorspoedig. De eerste woningen zijn inmiddels uit de steigers. Dat levert altijd een mooi gezicht op. Niet alleen zie je nu de gevarieerde gevels goed, maar ook de details in het metselwerk en de houten gevelelementen.
Onder de appartementencomplexen is een parkeergarage met bergingen gebouwd. In gebouw Oost en West zijn de contouren van eerste appartementen nu goed te zien. Er komen in totaal 31 energiezuinige appartementen.
De 34 woningen uit fase 2a zijn nu ook te koop. Meer dan de helft is al verkocht en de rest is onder optie. In fase 1 is nog één appartement te koop en één onder optie. Meer informatie over de beschikbare woningen staat op www.willemskwartiertilburg.nl/koopwoningen-tilburg.
Op deze website kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Na de zomer lees je in de nieuwsbrief meer informatie over de volgende verkoopfase en hoe je een gezinswoning kunt kopen in Willemskwartier.
|
De gemeente gaat op meerdere rotondes in Tilburg de voorrangssituatie veranderen. Één van die rotondes is de rotonde op de Tatraweg. Dit betekent dat fietsers en voetgangers hier voorrang krijgen. De werkzaamheden aan deze rotonde duren van vrijdag 5 tot en met zondag 14 juli 2024.
De werkzaamheden en werkverkeer kunnen overlast veroorzaken. De rotonde wordt voor de veiligheid van de omgeving en de medewerkers afgesloten voor verkeer. Er komen omleidingsroutes. Een aantal woningen, scholen of bedrijven is tijdelijk alleen bereikbaar via de omleidingsroute. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip.
Fietsen en wandelen is gezond. Lekker bewegen draagt bij aan de fysieke en geestelijke gezondheid. In vergelijking met de auto zorgt het voor schonere lucht, is het goedkoper en beter voor de bereikbaarheid. Daarom maakt de gemeente fietsen en wandelen in Tilburg prettiger en comfortabeler. En fietsers en wandelaars krijgen steeds vaker voorrang op meerdere rotondes in de bebouwde kom. Lees hier meer over op tilburg.nl/rotondes.
|
Foto: de rotonde bij de Tatraweg – Stappegoorweg
|
Het Olympiaplein krijgt een extra plantvak. Het extra vak komt tegenover restaurant De Beren. Naar verwachting starten de werkzaamheden in oktober.
Vorig jaar kreeg het Olympiaplein al verschillende nieuwe plantvakken. Het extra plantvak is hetzelfde, met zitmogelijkheden aan de randen en twee bomen die bij het planten al vier tot zes meter hoog zijn. Ook is er onder de plantvakken ruimte om overtollig regenwater op te slaan.
|
| |
|